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INTERPRETATION IC 90.1-2004-29 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2004 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 24, 2009 
 
Request from:  Joshua Kahan (josh@jhkss.com), JHK Sustainability Soultions, LLC, 1209 
Meetinghouse Road, PO Box 124, Gwynedd, PA 19436.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2004, Sections 94.1.1 and 9.4.1.2, regarding interior 
lighting control. 
  
Background: We have a project that consists of a 6,345 square feet office space that is being 
built into the corner of an existing warehouse and is attempting a LEED Commercial Interiors 
certification, where for LEED, the future office space is the extent of the project boundary (no 
alterations/construction is being undertaken outside the office space project). 
 
Within the office space, all rooms except for the conference rooms and the bathrooms will have 
an open ceiling, however over head lights will be hung over each room and in the hallways. The 
lights within each room will be controlled by individual occupancy sensors (one occupancy 
sensor per room), and the hallway lights will be controlled via various occupancy sensors hung 
from the ceiling (4 total hallway sensors). All  occupancy sensors (the room wall sensors and the 
overhead hallway sensors) will be programmed to turn off within 30 minutes of the occupant 
leaving the space. The lights in the bathrooms and conference rooms will also be connected to 
occupancy sensors, where the lights in the conference rooms will also be connected to dimmers. 
So, every light within the space will be connected to an occupancy sensor. 
 
More so, we are not using a standard occupancy sensor. We are using advanced technology; the 
occupant will not have the ability to over ride the sensor and turn on the lights. Therefore, when 
the occupant leaves a room/hallway there is no chance the light can be left on. The occupant 
cannot turn the lights on at will, only the sensors can turn the lights on.  
 
Interpretation: Our lighting control methods are compliant with the intent of  Sections 9.4.1.1 
(Automatic Lighting Shutoff) and 9.4.1.2 (Space Control) as stated in ASHRAE/IESNA 
Standard 90.1-2004, Section 9, Lighting. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes 
 
Comments:  The system of automatic lighting control as described meets the control 
requirements of Sections 9.4.1.1 and 9.4.1.2 of 90.1-2004. 


